Många perspektiv

maria

Antagande: Att belysa något ur flera och kanske oväntade perspektiv underlättar nytänkande och motverkar stagnation.

Våra universitetsbibliotek är relativt homogena arbetsplatser som traditionellt har delat in verksamheten i avdelningar, kluster av människor som arbetar med liknande uppgifter/tjänster och vars kompetenser ligger nära varandra. Sammanhanget vi verkar i är kort sagt inte särskilt interdisciplinärt. Hur kan vi arbeta för att ändå få syn på det vi inte redan vet och kan?

En modell för att få in många perspektiv i sin verksamhet är den som Open Lab arbetar efter.
Open Lab är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, länsstyrelsen, Stockholms stad och några av Stockholms universitet och högskolor vars verksamhet är interdisciplinär. Labbet tar sig an framtida samhällsutmaningar och vi blev nyfikna på vilka metoder de använder. Deras motto är: Våga göra först, tänk sen, gör igen. Labbets metoder bygger på några hörnstenar: formuleringen av utmaningen är central, det spelar roll vilka som är involverade i processen, förslagen är radikala, innovativa och konkreta.

OpenLab:s motto

Vi tog kontakt med Ivar Björkman som är verksamhetsansvarig på labbet och det mynnade ut i att vi gick en utbildning i Design Thinking, som metoden kallas.

Open Lab “bemannas” av studenter från de deltagande lärosätena, vilket gör att utmaningarna hanteras av interdisciplinära team och belyses från ett antal olika perspektiv. Något som vi upplever saknas i det vanliga kontorsråttejobbet.

Ett annat spår på det här med många perspektiv – alter ego!

Vi lekte fram varsitt alterego med hjälp av mallen:
Ditt andra förnamn
Din mammas efternamn som ogift
Ditt drömyrke som barn
Ibland plockade vi fram dessa alteregon för att liva upp stämningen, när vi upplevde att CBG var för homogen. En metod som är värd ytterligare utforskande tycker vi!

Våra alter egon


Vi mötte: Ivar Björkman, föreståndare för OpenLab.

Vi var förvånade över…hur väl mycket enkla prototyper fungerade för att illustrera idéer och hur våra testpersoner accepterade och genast började interagera med dem.

Det vore banbrytande att…inrätta ett “Interlibrary-lab” bestående av individer med olika bakgrund och erfarenheter som kan ta sig an olika utmaningar som universitetsbiblioteken står inför. Carte Blanche-gruppen kan ses som ett embryo till ett interlibrary-lab.


Lämna en kommentar