Konst

Om konst som inspiration i det vanliga statliga kontorsråttejobbet

Konst och kultur innebär automagiskt tillgång till alternativa synsätt och nya perspektiv. Vi menar att upplevelse av kultur är ett användbart sätt att vidga perspektiven och att denna möjlighet inte utnyttjas i vår verksamhet. Ofta när konst eller kultur kommer in i arbetslivet, så finns det en mer eller mindre uppenbar koppling till kärnverksamheten. KIB köper till exempel in konst med medicinska motiv och går på teater med tema hjärnans funktioner. Våga kliva ur boxen och ta in vilket konstnärligt eller kulturellt innehåll som helst i arbetslivet! Man vet aldrig var man hittar nästa intressanta tanke!

Under arbetet inom CBG har vi, både planerat och oplanerat, gjort avbrott för kulturell stimulans. I vissa fall har vi planerat in ett besök på en utställning. (bl.a. Tekniska museets utställning Digital Revolution  och Markus Schinwald på Magasin 3), i andra fall har vi tagit till konsten när vi fått prestationsångest eller hamnat i vakuum av något annat skäl. (Jfr Brian Enos Oblique Strategies).

Konsten har gett oss gemensamma referensramar och fungerat som visualisering av tankar och känslor som vi velat uttrycka, spara på och komma tillbaka till.

Konstnärskollektivet Carte Blanche
Vi beslutade oss for att inte stanna vid att insupa andras konst utan att löpa linan ut och skapa ett eget konstverk. Det ledde till flera spännande frågor: kan vi skapa ett konstverk tillsammans, utan några egentliga klassiskt hantverksmässiga förkunskaper? Var går gränsen för verkshöjd? Kunde vi ta med oss någon av vara nyvunna insikter fran prototypandet i Design Thinking och skapa något i högt tempo, utan att drabbas av perfektionism eller prestationsångest?

Resultatet blev videokonstverket Vacklande på rutinens brant, där vi kombinerar en visualisering av våra gemensamma geografiska incheckningar i appen Swarm med ljudklipp från vår vardag. Verket skildrar rörlighet – eller bristen på densamma?

Konstverket ställdes ut på KI:s vårsalong våren 2015.

konst


Vi mötte konsten, videokonsten, olika konstformer.

Vi blev förvånade över tillgängligheten till utställningar under kontorstid – få andra samtidiga besökare!
Att vi kunde använda den gemensamma konstupplevelsen som referensram och faktiskt som en knuff framåt i det fortsatta arbetet.

Det vore banbrytande att låta konst vara en av friskvårdsaktiviteterna. Artists-in-residence i ett bibliotekssammanhang.


Lämna en kommentar